Blogger Widgets
Hye Peeps! ^^V -Thanks dear FOLLOWERS/BLOGGERS/READERS εїз Whatever you do, FIGHTING !! =P

Friday, August 02, 2013

SIFAT ANAK SULUNG, SIFAT ANAK KETIGA & ANAK TENGAH

Assalamualaikum readers

Hye girls and boys! :)
It's August!! heheh. shhh
24th Ramadhan =]



Friday right? Rasa awesome tak? hihi
Sepanjang Ramadhan panas semacam kan. Naaa see banyak tempat dah hujan. Bandaraya Alor Setar hujan lebat. dengan angin-II sekali. Tadi masa nak berbuka puasa pun hujannn.. Alhamdulillah.


Tadi terbaca something and here for you, you and yerp! you too. Keep on reading. =)

SIFAT ANAK SULUNG
They're/you're most probably...

1) ANAK MANJA EMAK
Sebab apa-apa pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu.

As long as tak jadi macam kat bawah ni, it's okay...


CREDIT: http://nameeroslan.blogspot.com/2012/01/anak-mak-aka-mommas-boy.html

Hahah, kelakar betul.

2) ANAK DEGIL
Anak pertama dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. Semua dia aje yg betul. Dlm ramai-ramai adik beradik dia aje yg betul. Kemahuan dia kuat. Kalau buat sesuatu sungguh-sungguh. Kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan.

3) TAK PANDAI PUJUK
Memang anak no 1 ni dia tak pandai pujuk makwe or pakwe dia.

4) BERCINTA
Dia kalau bercinta, sangat setia. Sanggup berkorban.

5) HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang. Kalau hitam, hitam lah kalau putih, putih lah. Degil tak boleh toleransi.

6) HATI
Anak no 1 ni juga nampak aje keras, tp hati dia lembut. Satu lagi perangai dia tak boleh ditegur.

7) BERDIKARI
Very independent. Memang betul. Tp kalau terlebih independent pun payah. Mudah bergaul. Very take care.

8) ARAHAN
Anak no 1 ni juga dia payah nk terima arahan. Dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata tak boleh kerja ngan orang.

9) PEMAAF & CARING
Tidak dinafikan anak no 1 ni pun pemaaf dan caring. Tapi awas jangan bagi diorang marah kalau diorang marah faham je lah.

10) PAKAIAN
Nak semua up to date. Semua nak kemas.

SUMBER: FB

Baca lagi.
From: http://theotherkhairul.blogspot.com/2012/05/ciri-ciri-anak-lelaki-yang-sesuai-anda.html

Dipetik dari blog TheOtherKhairul. ( Mudah Marah - Macam yang aku pernah bagi tahu kat Twitter, most (aku ulang, MOST) of lelaki yang anak sulung adalah panas baran. Kalau dalam sehari-harian, mood dia okay je. Tapi kalau once ada orang start buat pasal, laju je dia naik berserk dan buat rampage. Tapi jangan salah faham. Bila cakap pasal mudah marah, tak bermaksud dia akan pukul isteri. Tak mustahil yang most of anak sulung adalah tegas semata-mata. Tapi bila untuk certain people yang panas baran, memukul isteri adalah kebiasaan. Dengan kata lain, kalau sebelum kahwin dia dah maki hamun or pukul korang, better jangan kahwin dengan dia.

Pendapat dia je nak kena betul. - Ianya agak hard untuk argue dengan lelaki yang style macam ni. Kalau korang betul macam mana sekali pun, dia akan twist supaya dia menang dalam argument. Lelaki macam ni sesuai jadi lawyer.


High confident - Gonna be a good leader - Ni adalah antara part yang bagus dengan anak sulung. Dalam banyak-banyak ciri-ciri lelaki idaman, good leader adalah soooo charming di mata gadis. Nak-nak kalau si lelaki tu boleh bagi arahan kat orang bawahan dia dan orang bawahan dia respect. Most of anak sulung earn the respect disebabkan oleh ketegasan diri dia.)


SIFAT ANAK KETIGA & ANAK TENGAH
Yeah, that's me. haha. They're/you're/ I am most probably...

1) Yakin diri
Sesetengah pendapat memberikan ciri-ciri anak ketiga sebagai seorang yang yakin diri walaupun jika dilihat pada fizikalnya, korang macam tak mampu, tapi kredibiliti korang adalah sebaliknya. Korang mudah bergaul dengan siapa sahaja dan korang tampil yakin dengan diri korang. Pembawakan diri korang amat disenangi kawan-kawan.
yah! itu yang sebetulnya! ekeke. (tipu sgt =.=")

2) Sukar bertolak ansur
Mungkin dipengaruhi oleh persaingan antara adik beradik, korang dikatakan paling sukar untuk bertolak ansur. Korang tak mudah mengalah dan kadang kala sikap keras kepala boleh terbawak sama. Dalam sesebuah perbincangan, korang akan mempertahankan hujah korang dan kadang kala boleh menyebabkan orang lain terasa hati.


3) Mudah kasihan
Sikap anak nombor tiga adalah kaya dengan pemurah dan perasaan kasih sayang. Korang sangat mudah dipengaruhi oleh perasaan ini dan kadang kala sikap mudah kasihan korang menyebabkan korang mudah terpedaya. Jadi, hati-hatilah yer!

4) Boleh menyerlah tapi menyembunyikannya
Melihat kepada potensi, korang boleh menjadi seorang yang sangat menyerlah. Tapi disebabkan sikap pemalu korang, adakalanya korang hanya berdiam diri dan melepaskan peluang yang ada. Korang perlu bijak untuk memilih platform untuk menyerlah kerana platform korang boleh membantu korang untuk lebih berjaya.

5) Sikap malas dan manja
Anak ketiga dikategorikan sebagai seorang yang sgt manja sehingga kadang kala membawa kepada malas. Korang perlu di'push' oleh sesorang atau sesuatu untuk korang terus ke hadapan. Sedangkan potensi diri korang sememangnya ada. Malahan kadang-kadang sikap malas korang ni boleh membawa kepada kejatuhan diri sendiri.

6) Tidak suka menimbulkan masalah
Korang sangat optimis dalam menangani masalah. Sering melihat masalah dalam sudut yang positif dan cuba sedaya upaya untuk menyelesaikannya. Korang juga akan cuba membantu seberapa yang korang boleh dan akan menyenangkan orang lain seadanya. Sikap korang ni sangat disenangi kawan-kawan. Sebab tulah korang ada ramai kawan!

7) Bercinta
Manja dengan pasangan. Sekiranya anda membesar di kalangan perempuan, kewujudan lelaki mungkin agak menakutkan anda. Pasangan ideal anda adalah lelaki yang berterus terang dengan perasaannya. Sekiranya anda ada abang atau adik lelaki, pergaulan dengan mereka tidak menimbulkan sebarang masalah. Cabaran anda ialah menunjukkan sifat kewanitaan anda.

KARAKTER ANAK TENGAH

- lebih pelik sedikit dari anak-anak yang lain.
- gemar membuat hal sendiri.
- Seringkali terasa terpinggir.
- cuba untuk melakukan yang terbaik bagi diri mereka tanpa mengharapkan bantuan orang lain.

CIRI-CIRI ANAK TENGAH

- lebih berdikari.
- lebih percaya dengan keyakinan sendiri.
- suka mencuri perhatian dengan cara tersendiri.
- terlalu mengalah

Whatever it is, whoever know me, know better. :)

SUMBER: FB jugak. =P



Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

4 comments:

  1. Lengkap..dah tgk utk anak2 saya.memang dorg bertiga pun...macam2 perangai dorg walaipun masih kecik tp mcm org dewasa gaya ckp dia

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Benar abiss.. itu yg saya rasakan sebagai anak ketiga.. 👍

    ReplyDelete

THANK YOU KOMEN SINI :]