Blogger Widgets
Hye Peeps! ^^V -Thanks dear FOLLOWERS/BLOGGERS/READERS εїз Whatever you do, FIGHTING !! =P

Monday, December 10, 2012

Dinner reunion PERKAD, KEBINA and FULLSTOP (.)

Assalamualaikum dearest readers..

PERKAD apekah? Just nak inform kat sini PERKAD ni pertandingan kawad. Nak tahu lebih dalam, rajinkanlah baca entry pasal ni k. Dinner ni adalah untuk menghargai kitorang yang komited join. Even tak menang, no 4 kire top lah. Petang Ahad hari tu ade la rewang-rewangnye di pool uitm shah alam. Dah pergi sorang-sorang tu, sesat la pulakk…. Fine, memang tak jumpe pool mane hala lah.. Rase give mencari then balik. Sampai je kolej, rupanye ade je geng PERKAD yang lain baru nak pergi ==”. Ape lagi, naik bilik, ambil payung and follow diorang. Macam kelakar kan. Haha, biarlah. Asalkan niat ikhlas nak tolong komander-komander. Dah la semangat bawa pisau sume [beli kat kolej mawar].
Ish! SAF [sukan antara fakulti] plak tengah berlansung kat tempat kitorang nak rewang. :(  dah la hujan..tak payah la semangta kesukanan sangat uolls.. SEDIH. Ade jugak la tempat kosong walaupun sempit. Sambil-sambil tu makan keropok lekor Terengganu, ketupat palas [kawan bawak ^^] dan keropok lekor komander beli. Mane datingnye ketupat time tak raye nih? Tak kesah, makan je. 
Malam tu pkul 8 kitorang pun hepy la nak enjoy dinner tu. Kire best la! Makan barbeku ayam, sosej, nasi goreng cina, and coslow dengan air ice lemon tea [giler sedap]. Kenyang Alhamdulillah~ sebelum tu ade la sesi kenal-kenal mengeratkan silaturrahim. Everyone kena cakap nama, asal, course dan impian. Impian? Dengan sepontannya mengatakan “Nak pergi Istanbul.” Ehh. Haha. Tak sengaja. Then diorang ketawa :D  tu hanya matlamat jangka panjang. Jangka pendek semua tahu kan. Mesti nak success belajar. Seterusnya berjaya dunia akhirat. Common. 
Lepas tu kitorang main game. Kotak beracun. Nak kena buat benda pelik ni yang tak best. Last-last beracun jugak tangan ni. Bukak je kertas, “TRUE or DARE”. Alamak. Ok, pilih true. Soalan yang komander akan tanye, mesti kena jawab true. Komander Nazrin syah: “dalam ramai-ramai pelatih termasuk budak PERKAD, ade tak yang kamu minat?”. WHAT? @,@  siap suruh sebut nama. Melampaunya.. Dah betul takde, nak jawab true macam mane??! Tetap pertahankan sampai komander cakap oklah, duduk.  :) we all have memories here. PERKAD in memories- E-COY 2012..

KEBINA 2012



memasang khemah

my group.. felis catus =]

minum!

GRENADE! 

disirami sardin basi yang busuk 

last day. terjun sungai!

dah nak balik..


Final exam is around the corner.  I hope I could be very strong.

P/S: Don’t hurt yourself. Forget and follow the flow.
Dearest bloggers and readers, pray for me..May I achieve dean list.
Wishlist: 
- commander-to-be [fighting! hopefully]
- success in studies! 
- this crazy things gonna be ok then
- end sem 1 happily [happy ending]
- amazing sem break with car license [can’t wait]

XOXO

 hazwaniey
FULLSTOP

Allahumma solli 'ala Sayyidina Muhammad wa 'ala ali Sayyidina Muhammad

Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

Saturday, December 08, 2012

Finally watching ‘Istanbul aku datang!’


Assalamualaikum readers!
Dear readers, let’s go Istanbul! ;P



Firstly tahniah kat diri sendiri sebab dah dapat tengok setelah sekian lamanya. Pawagam? Eh taklarh.. copy rang punye =D. Okay2 dengar sini, actually tak boleh nak tertahan gelak sebab ade some part yang for me, sangat kelakar. 1st impression, Azad [tomok] ni sangat nerd. Pelajar medic lah katekan. Tapi tak punnn.. siap boleh nyanyi lagu untuk Dian [lisa]. Ingatkan memang berkaca mata. Rupanya time study je.

Amazing. Istanbul is so beautiful. I wish I could be there someday. =)
Hurm, memang dah boleh agak dah mesti si Azad ade perempuan lain. Apelah die nih.bak kate Azad dalam cite nih, kat kl takpe, boleh peluk, kat Istanbul tak boleh sebab negara orang dan negara Islam. What?? Malaysia bukan Negara Islam kah? Macam ape je alasan si Azad. Macam salah sangat je ayat tu .

Maggie Asam laksa pun termasuk dalam cerita. So nice. Ok lepas tengok cite ni mesti ramai teringin nak makan. (tiba-tiba). Kire cite ni mengetengahkan perkara yang tak pernah dilakonkan mungkin. Haha. 

Tibalah part yang rase sangat kelakar. Dalam cite nih, Dian takut kucing. Suprising watching this. I was like “eh, nuts! XD  LOL..”. why? Haha. Coz me too scare cats =.=” err~~  rase macam tak  boleh nak berhenti ketawa. Level ketakutan Dian also same like me. LOL tak pernah tengok cite pelakon dalam movie takut kucing. Kelakar pulak rase. Haha.. Yang Beto plak suke kucing. Tapi Dian finally with Beto. :) 
Sape belum tengok sila lah tengok. Jalan cerita ok, best.  Starting & ending not bad.

- Apabila hati sudah sebati, sukar untuk dileraikan. Macam ni ke skripnya? Haha
P.S. : Don’t let somebody ‘take away’ your smile.


Allahumma solli 'ala Sayyidina Muhammad wa 'ala ali Sayyidina Muhammad

Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

Friday, December 07, 2012

SAF [sukan antara fakulti ]UiTM shah alam- Part 2


Assalamualaikum readers!

Hey, hi..^^  jumpe lagi  cerita SAF. Kali ni part 2. Sila lah bace part 1 kalau rajin. Okay2, semalam berlangsung sudah pembukaan SAF 2012 dengan gilang gemilang (tak tipu). Serius awesome! Kerugian larh bagi kamu kamu & kamu yang tak pergi. Tempat banyak kosong.

dah habis perfom, hepy =))
Bukan calang-calang event. Ni kire lengkap. Bunga api mewarnai stadium UiTM Shah Alam. Gempaknye lagi, budak MASSCOM naik payung terjun yang ade kipas [entah amende, tak pernah nampak pun =.=] . Tak reti plak nak men’descride’ benda nih. Takpe, benda tu pusing-pusing di udara. Macam best je. Ambil mase lame lahhai nak mendarat pun.. akhirnya mendarat jugak buat pertama kalinya di stadium ni(bak kate mc). Then bawa obor kejohanan, dan nyalakan obor besar kat stadium tu.

rakan sekontinjen , sekelas jugak!=)


:D


Persembahan  dari pelajar MASSCOM (lagi =.=”)  dari Melaka pun kire hebat larh! What I am doing there was not just watching. Pkul 7.20mlm dah bergegas dari kolej melati ke stadium. Buat ape? Eh tu larr, cer bace SAF part 1. Dah sampai tu, Nampak lah sangat Fakulti sains gunaan ni semangat giler. Hahaha. Dah masuk baris tu dah start bedebar menunggu masa untuk buat persembahan. Scary giler la kalau lupe step! Takde perasaan yang menyatakan yang kitorang akan menang. We all just think to perfom our best. And we did. Walaupun tak menang. 25 fakulti bertanding, semua best giler.
Lame jugak nak tunggu giliran ke 12. Dah habis, penat plak tunggu nak habis lagi 13 kontinjen. Sedih kontinjen teater tak menang. Eh kenapekah? Actually diorang perform belakang kitorang. From the first, disiplin A++. Muke serius tak terkate. Nak pusing belakang pun scary jerr~ make-up, perfect larh dengan lakonan best . pasal perang kat GAZA. Attire, HITAM. And the most sporting kontinjen! Tak boleh duduk diam, mesti menari ikut Fac lain punye performance. So sapekah yang menang? Fakulti Perubatan, MASSCOM, Perakaunan. Deserved.


haha

Penat. Around pkul 12 baru habis. MAKANAN. Oh my. First time makan berat giler tengah-tengah malam cegini. Sayang nak buang, makan jugak. Memang ‘best’ la pintu pagar belakang kolej dah tutup, terpaksa jalan jauhh lagi.


Pagi tadi plak ade koko macam biase. UJian kecergasan la pulakkk. Fine. Stamina memang takde time ni. Tapi ok je. Mase diberi untuk siswa, 12 minit, siswi 15 minit. Well done Hazwani. Finish up within 9minutes 10 sec..hekhekhek. Nak habis cepat punye pasal.. Follow je belakang siswa. Malu la siwa ni stop time lari. Siswi pun boleh potong. Haha. Penat memang penat. ENAM round padang kawad. Bukan kecik. Besar dari track stadium. Alaa, next week koko ujian bertulis plak. Kena study. <-- kelakarnye.  Yang penting next week last!! Hoyeeehhh~~~

Esok ade dinner PERKAD. Rewang around pkul 3. Eh apekah sebenarnye rewang? 0.o  potong-potong bawang semua tu kowt.. takpe larh.

Ni yang hepy duduk Selangor nih. Haha. Kenape? Sebab cuti selasa ni. Hehheh. Dah tu, takde plak kuiz /testminggu ni. Next2 week tu yang sakit. Semua segala  test ade! Giler larh..

P/S:  semoga pelajar bernama Hazwani dapat jadi komander & success in studies. Please pray :’)

#We don’t need to force ourselves to satisfy people who don’t even appreciate us.
Dear readers, behave you. It’s not difficult.

 Allahumma solli 'ala Sayyidina Muhammad wa 'ala ali Sayyidina Muhammad

Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

Urus jenazah kawan



Assalamualaikum!! :)

Jenazah kawan? Amboi. Ni olok=olok je k. =)  Nyaris-nyaris kena jadi jenazah tadi. I mean jadi model berlakon jadi jenazah. Tapi nasib baik ade la orang lagi kecik and rendah kat situ. =P Pagi tadi klasmate ajak turun, ade program pengurusan jenazah. Memandangkan agak bosan time tu, then turun jelarh. Turun-turun, dapat makanan. Eh, tawu je orang tak makan lagi..hehe. dapat pensel free lagi tuh.. haha. Ade cabutan bertuah, so ambil number dulu. 181.

Ustaz bagi ucapan dan penerangan tentang teori  sampai pukul 10 lebih then muslimah masuk surau untuk praktikal plak! Excited. =) Dulu kat plkn pun ade gak macam ni. Ustazah terang-terang, pastu dengan faham giler, kitorang terusuruskan jenazah tu. :D   best plak rase. Ustazah nie best santai je die. Kelakar jer! 

Memang betul anak muda zaman sekarang mane lah nak ambil berat benda macam ni kan. Last-last orang tua jugak yang uruskan. Tak bagus ok! Walaupun menguruskannya adalah fardhu kifayah, tetapi mempelajarinya adalah fardhu ain. Dah belajar dulu kat sekolah kan? Eloklah kite tawu hal nih. Nanti saudara terdekat meninggal, takde nak harapkan orang lain sangat. And better kite yang buat, biar molek! Dari tah sesape yang buat maybe kasar kan.. 





Manusia yang paling cerdik adalah yang sentiasa mengingati MATI.

Apa yang paling dekat dengan kita pun adalah MATI.

Malam ni opening SAF. Harap everything gonna be OKAY! Amende SAF ni? Take a look at my previous entry keyh. Daa~





P/S: always take good care of yourself  =)




Allahumma solli 'ala Sayyidina Muhammad wa 'ala ali Sayyidina Muhammad

Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

Thursday, December 06, 2012

SAF (sukan antara fakulti) –PART 1


Assalamualikum readers!

Training, hari-hari [malam hari].

Khamis malam, rehearsal.
Jumaat malam, real.

Apekah yang di’training’kan?

Perbarisan SAF mewakili Fakulti sains gunaan[FSG]. Untuk opening benda ni quite important larh. Seminggu latihan je kowt, maka hasilnya taklah perfect. Sedih kan. Fine, at least we’re trying our best. Semalam berlatih sampai 12.30 MALAM. Memang lah letih. Esoknye kuiz CALCULUS lagi.  Ya Allah, ape lagi la CALCULUS ni nak. Study bagai nak giler pun soalan yang muncul mesti pelik. Ni larh taraf Universiti mungkin. *think positive*  Bonus question won’t help. Itu soalan lagiiii ANEH.  Beza dengan math di matrik. Senang score A. Padahal topicnyer exactly the same =.=III




:)) <3 with classmates


P/S: Doakan semoga PANDAI calculus.
Allah lebih mengetahui. Jadi janganlah berputus asa. ;’)


Allahumma solli 'ala Sayyidina Muhammad wa 'ala ali Sayyidina Muhammad

Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

It's the road to success..


Assalamualaikum readers!

Clear objectives

Solid foundation

Self praise

Commitment

Right approach

Well-defined goals

Don’t quit

Taking action!




Semakin takut je nak pandang kalender. Kenapa? Final exam semakin menghampiri & masa plak terbang lajuuu.. Takde lagi istilah masa berjalan pantas, berlari, jogging ke ape. Time is flying okay. Dear Hazwani, please please please be more serious, don’t compare matrik’s life with where you are now.

p/s: Do pray for me to be kindly hardworking girl. No more laziness. 



everyone love the last chemistry lab! =P


#Tolonglah belajar tidak menyusahkan orang. =]



Allahumma solli 'ala Sayyidina Muhammad wa 'ala ali Sayyidina Muhammad

Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

Thursday, November 29, 2012

Kem [KEBINA] di Hutan lipur Lentang, Pahang.

Assalamualaikum wonderful readers..


Ni nak cerita pasal last week. Camping! Dah lame tak join benda ni. So dengan minat yang ade pergi lah jugak. Ingat ramai tapi 64manusia je tak termasuk komander. 


ME, ADIB [pegang buku], YONI [pegang fon]


Kat mane? Pahang Darul Makmur. =P  Berbekalkan 2bijik bas yg ade, kitorang pun gerak la pagi sabtu tu pepagi buta (takde la buta sangat ==”). Dengan semangat Kesatria  Negara, kitorang redah hujan nak ke tempat berkumpul. Belum pape dah basah. Seperti biasa camping begini mesti kena bahagi kumpulan. Dalam sebanyak-banyak 13 klasmate, takde sape plak segroup. Nasib =(

Dapat plak kumpulan kucing. Eh macam tahu je orang tak suke kucing [!!]. Nama kumpulan diberi Felis Catus! Ha, belajar biology lah katakan..haha.  dalam 8 members group ni, 5org adalah sekelas, 2org lagi pun sekelas. Nampak tak di mane sorang lagi? Sedih2. Bas kitorang naik tu jalan macam siput comel. ‘laju’ sangat. That’s why sampai lambat.

Total 64, siswa 9, siswi 55. Haha siswi je banyak. Sampai je sane, pasang kemah, tukar baju, terus buat aktiviti. Semua aktiviti dah pernah buat kat kem BTN and Kem PLKN dulu. Macam biase buat logo, main-main permainan ‘telur, ayam, dinosaur, raja’ , ‘percaya kawan’ ect. Lepas tu kena la masak sendiri! Ok, caranya same mcm kat PLKN dulu.. Sedap je! Hehe. Kitorang diajar something new. Komander cakap “Grenade!” semua kena meniarap pipi kanan cecah tanah. Yang ni yang paling malas nak buat sebab setiap kali buat, habis baju kotor termasuk la pipi. Kat pasir, tanah, jambatan, tar, lumpur semua dah pernah kena. Tak kisah la bila pun diorang suruh. 

Time malam kebudayaan tu, masing-masing dah ketandusan idea. So kitorang buat la boria. Ni idea budak sematriks! Patut la, rupanye dia pun join bio-ecorace dulu, kena buat boria. Haha. Syarat kitorang dapat, perasaan neutral, means kena buat muke takde feeling. Kelakar..

Night walk atau OBH [operasi burung hantu] – dah biase buat. Yang dulu lagi takut! Yang ni macam kelakar. Hehe. Of course kena tinggal sorang-sorang sambil tutup mata. Dah la kena kacau non-stop. Banyak plak hantu-hantunye. Password yang diberi adalah ‘Tanda  arah’. So kitorang la yang kena tanye “Tanda?” kat sape-sape yang menghampiri. Kalau die jawab salah, means bukan kawan. Time tanye tu, ade 2 hantu yang jawab “lahir”. Means bukan jugak la. Kelakar kelakar. Siap tanye balik betul ke tak die jawab  =.=”. Ade hantu main tabur-tabur daun plak…  ade yang datang depan, nangis2 macam budak kecik. Ingat takut lah?haha. Ade plak yang ketawa2 jalan ulang-alik. Ade yang cakap dengan nada seram, “Adik, adik buat ape kat sini dik?” Yang geramnye ade hantu pegang2 suruh ikut die. Geli je rase. Penat melayan hantu-hantu tu. Pastu komander ambil kitorang balik. Selamat. 


Next day, main telefon rosak, capkalicap, tepi depan belakang, ect. Di hari kitorang nak balik, komander benarkan terjun sungai! Hooreeeeeee. Sejuk giler air. Sebelum tu, sempat lagi komader cari tempat berlumpur. Kitorang kena mengesot kat lumpur yang busuk dan penuh berudu. Geliiiii~  satu badan berlumpur. Tak cukup lagi, kitorang kena meniarap kat situ ramai-ramai pastu komander tuang sardin basi. Sangat BUSUK. Ade yang nak muntah dah. Nak termasuk dalam mulut pun ade! Dah macam ni baru boleh mandi sungai. =)



time nak balik

member sekelas!

:D


happy =)



semangat. haha
Overall, kem ni boleh tahan bestnye. Best la boleh kenal member baru dalam group. Budak Bio and Applied Chem. I’m the only Food Tech. Fine. Walaupun 2hari je, menggembirakan.  :)


Allahumma solli 'ala Sayyidina Muhammad wa 'ala ali Sayyidina Muhammad


Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

Saturday, November 17, 2012

BROGA BROGA BROGA HILL

Assalamualaikum readers!

Rushing nak buat something ni. Offically dah 'panjat' Broga Hill atau dikenali sebagai Bukit Lalang. :)



subhanallah

pendakian menuju ke puncak!

photographer ^^

=="

nice

kitorang 5orang je =)


P/S: Don't change for no reason. Have a target for betterness. 



Allahumma solli 'ala Sayyidina Muhammad wa 'ala ali Sayyidina Muhammad

Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

Sedar sedar sedar

Assalamualaikum readers!

Mulakan hari anda dengan senyuman :)



Apelarh nasib semalam... Macam nak makan tar jalan je semalam. ==”   nasib baik ade kesabaran lagi. Tak kisah laa nak bangkang 100kali pun takpe. Haizzz semlam hari yang menguji kesabaran betul lah. Ujian ‘Kesabaran’ semalam kira lulus la. Ujian kimia & science computer selasa ni macam mane pulak larh hai.. sometimes something yang kita buat is too wasting time! sedar sedar sedar~ 
love uitm shah alam 

P/S: give is better than take. 

Allahumma solli 'ala Sayyidina Muhammad wa 'ala ali Sayyidina Muhammad

Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

Friday, November 16, 2012

Everything lately

Assalamualaikum readers!


Harini terasa jelas kemalasan nak pergi kesatria. Roommate pergi kem. Tinggal la sorang-sorang.. harini datang lambat lagi. (tak penah awal ==") then kena la tengking-tengking dengan komander, dikatakan melenggang. Nampak sangat tak berdisiplin. Harini sebab kawan lambat so terpaksa menunggu. Seriously tak pernah nye pergi memane tak kena tunggu late people. Kowt. And I’m the one yg selalu kena. Tak marah pun tapi at least jangan jadi orang yg same kan. Typical malay kowt.. My principle adalah biar kita tunggu org, jangan org tunggu kita. Bila lagi nak jadi org sebegini? At least ade perasaan serba salah sikit pun dah ok. Ni tak. Dah lambat, buat tak tawu je, ckp sorry pun tak. Susah ke?.. =.=  Ok laa. Ni untuk peringatan pada diri sendiri jugak. I used to be late too. But not often. [erk?]

Hm, malam ni dengan mengejutnya ade meeting KEBINA –kem-  so tak dapat nak pegi ceramah Fac engine malam ni.


Pagi tadi, komander check sahsiah. 1st time nih! Time tu slumber jelah, fikir pakaian semua complete. Sampai je kat kawan sebelah, komander tegur dia pakai stoking hitam! Alamak habis kau! Lupe nak pakai stoking putih. Gelabah jugak lar. Redha je kalau kena marah time tu. Hoho. Alhamdulillah Allah masih menyayangi hambanya yang tak sengaja buat salah harini. Ade sorang jurulatih panggil komander tuh then dia pun pergi dari situ. Kalau tak mesti dah kena marah/tindakan. ~.~ 

Kawad tadi sangat bosan & tak tahu kenape. Baru sekarang terasa nak skip koko. Mengada!  Mungkin sebab dah belajar ni dalam PERKAD.  Eh, talking about that, tak cakap pun dapat number brape kan? Kitorang no 4. Tu je termampu. Kire ok =]


me and friends before bertanding

with classmate PERKAD'12

with the commanders =)
Rindu plak PERKAD. Ek?


Ehhh ade lagi yang terlepas ni…. Pasal Broga Hill ha! Next entry jelarh..hehe
Lately banyak plak aktiviti. Ish melati ni, time orang tak busy, takde plak dia buat aktiviti kolej.  ><!  Semalam al-kuliyyah and Rabbani.. Esok ustaz Don plak! Jom g reramai! :D
Petang semalam pergi program fakulti [FSG]. Walaupun 1st tu terlalu mengimbau sejarah sekali dengan sejarah UiTM nye (zzzZZZ), lepas je owner Radix Fried Chicken [RFC] b’cakap, ohsem larh! Dia sangat hebat. Asal dari UiTM shah alam jugak dulu. Sekarang usahawan berjaya. Dah mempunyai 20 buah restoran.  Buat construction sane sini. Dah banyak jambatan dia buat. o.O Cara dia cakap memang berjuta pengalaman. Tak rugi dengar. Lepas tu terus ke Masjid Tuanku Mizan tengok live al-kuliyyah. Untuk menimba pengalaman baru, kitorang 7 orang pergi lah melawat Ko-Op Kolej Perindu. kahkah. Lepas Maghrib pergi plak Dewan Agong tengok Rabbani…. Macam-macam terapi Hijrahnya. Then tmengantuk & tertido... sedar-sedar kiri kanan menangis. eh. apsal plak?.. ==" Pukul 12 sampai kolej. Pagar belakang tutup dah..standard, atas pkul 11. Letih sebab kena jalan jauh ikut pagar depan. Alright people, take care.
Do pray for GAZA. :’/

P/S: We don’t need to find relationship..it comes naturally.=)


Allahumma solli 'ala Sayyidina Muhammad wa 'ala ali Sayyidina Muhammad

Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

KEAJAIBAN DI GAZA

Assalamualaikum readers..
Tatkala kita bersenang hati, ada yang tidak senasib dengan kita. :'(




Al-Kisah yang telah diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahma, Pengerusi Ekskutif Aman Palestin dan juga merangkap Presiden Ikatan Muslimin Malaysia yang telah pergi ke Gaza pada 20-31 Januari yang lalu. Berikut adalah beberapa kisah benar dan pengalaman beliau di Gaza:

Peristiwa 1

Seorang Ketua Mujahid Gaza berkata pada Ustaz Zaik bahawa, ketika satu pertempuran, komander mujahidin menyuruh pejuang tidak menembak kereta kebal Yahudi yang memasuki kawasan mereka. Dengan berbekalkan baki 6 RPG, tiba-tiba senjata ini menembak ke arah kereta kebal tersebut dan
memusnahkan ia. Komander itu menjerit agar tidak menembak dan para pejuang berkata mereka tidak melakukannya. Mereka berkata tiba-tiba senjata mereka berfungsi dan menembak sasaran. Setelah habis adegan aneh itu, para pejuang mendapati baki 6 RPG itu masih tidak digunakan! Dan siapakah
yang menembak tentera laknatullah itu??? Allahu Akhbar!

Peristiwa 2

Temuramah bersama tentera Yahudi laknatullah oleh TV Israel yang cedera mengatakan bahawa mereka melihat pejuang Gaza kesemuanya berpakaian putih sedangakan uniform pejuang Hamas bewarna hijau! Siapakah yang berbaju putih itu???

Peristiwa 3

Tentera Yahudi yang buta setelah serangan berkata mereka tiba-tiba dibaling pasir ke mata mereka dan tidak tahu siapakah yang melakukannya.

Peristiwa 4

Peluru berpandu yang pertama di lancarkan oleh Israel ke Gaza mengenai sasarannya iaitu anggota tentera mereka sendiri! Ia berpatah balik!
Allahu Akhbar!

Peristiwa 5

Pada permulaan perang, roket-roket Hamas yang hendak dilancarkan, tiba-tiba salah satu roket itu meluncur laju ke udara tanpa ada sesiapa yang mengaktifkan ia. Dan roket itu mengenai sasaran di Israel !

Peristiwa 6

Yang paling menakjubkan, seorang ulama Syria telah bermimpi bertemu dengan Rasulullah SAW dan kelihatan baginda sedang mengeluarkan pedang dari sarungnya. Ulama itu berkata, "Wahai Rasulullah, ke mana kamu mahu pergi?", lalu baginda menjawab, "Aku mahu berperang di Gaza !!!".
MasyaAllah, Rasulullah sendiri mahu berperang di Gaza , di manakah kita?

Itulah serba sedikit dari kisah takjub yang sempat diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik setelah berada lebih seminggu di Gaza atas misi kemanusiaan. Ia kisah benar yang perlu umat Islam ketahui.
Allahu Akhbar





P/S: ALLAH BERSAMA KITA...
TOLONG MEREKA...WALAUPUN DENGAN DOA.


source: FB

Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

Monday, November 12, 2012

Tips jadi lebih segar!

Assalamualaikum readers!

Wahh..first time menyewa kereta di UiTM Shah Alam with kengkawan and dapat jenjalan.. ^^ Esok nak pergi Broga Hill!! <----Excited terlampau =="

haha padahal famili nak datang. So sorry for tomorrow..tomorrow only! :P
Memandangkan ramai yang offer nak kuar esok, rase bersalah jek. Sorry korang.. Happy D'vali Holiday~

Kalau ke kelas atau bekerja, pasti memenatkan! So, jom bace ni kejap. :)



Ikut 3 tips ni untuk berasa lebih segar! 




1 Curi masa untuk lelapkan mata

Ramai percaya tidur sebentar pada waktu tengahari baik untuk tubuh. Jadi, pada waktu tengah hari cuba curi masa setengah jam untuk segarkan tubuh badan kita yang pasti memerlukan rehat dari segi fizikal dan minda untuk menamatkan hari bekerja dengan produktif. 

2 Minum air bersama hirisan sitrus

Sebaiknya minum segelas air dengan hirisan lemon sejurus selepas anda bangun dari tidur. Ini untuk mengejutkan metabolism anda untuk lebih bersemangat untuk memulakan hari anda. 

3 "Hirup" lebih cahaya

Pasti anda biasa melihat meja makan yang disusun di kebanyakkan rumah di luar negara pasti bersebelah dengan tingkap bukan? Bukan sahaja menjadi salah satu ruang dekorasi namun ianya mempunyai kelebihan jika kita bersarapan di tepi tingkap. Cahaya yang masuk akan menyekat pengeluaran melatonin, hormon yang memberi isyarat kepada tubuh untuk tidur. Jadi cuba ubah sekali-sekala arah meja makan anda agar dapat memberikan kebaikan untuk kesihatan diri anda.

Boleh diamalkan selalu :)




sumber oleh the great 'g'

P/S: please appreciate something already in front. :)

We are never alone. Allah always be with us..

Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

Saturday, November 03, 2012

Kahwin jua Farid Kamil~

Assalamualaikum readers!

Esok balik shah alam. Alamak! Hilang kawalan dah ni. Semua benda nak buat.
Terlaksana jua hajat-hajat sebelum balik. Most important, dah study bio. OMGEE kalau tak ingat camner nak kawad, habis larh. 10hb dah competition. Huaaaaa!! Come on, sebelum study and jadi gila, jom tengok gambar Farid kamil dan isterinya Diana Danielle! Berjodoh jugak diorang nih finally. :)

pra perkahwinan











Bernikah ni Hotel Flamingo

Sumber : Rotikaya & Nuriz space


Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

Friday, November 02, 2012

Makanan apa yang sihatkan mata?

Assalamualaikum readers!

Akhirnya keje dah pun siap [harap2 tak salah] except assignment kokurikulum. And harini dapat la study Biology. =] Seharian tau! Heharap ape yang dibaca & hafal tadi terbuku dalam otak. InsyaAllah.. Sekarang ni tengah fikir pasal assignment kokurikulum ni.. Err~ susah ni. Bukan sebarang assignment. Ini luar biasa! haha. Kena kutip sumbangan untuk GAZA. Ok, I'll do it just for you GAZA! ^^  Setakat ni kutipan ok - ok la.. Alhamdulillah ade la insan prihatin. Harap semua ikhlas supaya dapat ganjaran. :)


Eh, nak cite sikit . . .





Makan ape nak sihatkan mata? Korang mesti dah jawab karot kan?! hehe.. betul3. Bijak. Kajian menunjukan nutrisi tertentu merupakan kunci utama mencegah penyakit mata. Lutein merupakan satu antioksidan karotenoid berpigment warna kuning dan oren pada sayuran. Antioksidan ini melindungi dan megurangkan daripada dijangkiti katarak mata dan degenerasi makular.


Untuk menghindarinya, pilih makanan seperti:



  •    Adpokat/Avocado - makanan padat nutrisi
  •    Karot [lobak merah] - kaya dengan beta karotin yang akan diubah oleh tubuh                              menjadi vitamin A. Ia berperanan penting dalam proses bioelektrik di mata dan membantu tubuh membebaskan bahan radikal bebas.
  •    Brokoli - kaya dengan vitamin C, kalsium, lutein, zeaxathin, sulforaphane
  •    Bayam - sumber vitamin A,  lutein and zeaxathin.
  •    Kobis - sama seperti bayam.
  •    Tomato - mengandungi Vitamin C dan lycopene yang penting untuk mata.
  •    Biji bunga matahari - mengandunigi selenium yang bagus untuk mata.
  •    Bawang putih - Juga mengandungi selenium serta  vitamin C dan quercetin.
  •    Salmon - kaya dengan omega-3, acid folik, vitamin D, vitamin B6, vitamin B12 dan        vitamin A.
Jaga mata anda ok! 
P/S: sorry if serabut, taip laju-laju.
See ya. InsyaAllah. =)


Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

Thursday, November 01, 2012

5 PERKARA BAWA WANITA KE SYURGA

Assalamualaikum readers!

Ahlan wa sahlan ya NOVEMBER! :)


1 November. Ok, 4 November balik shah alam. T_T

Err~ assignment tak siap lagi. Takpe, share ni dulu...




PERTAMA
Dalam sebuah hadis riwayat al-Bazaar, Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Jika seseorang wanita solat lima waktu, berpuasa pada Ramadan dan taat kepada suaminya, nescaya ia akan masuk syurga.

KEDUA
Hendaklah mentaati suami. Hal ini disebut dalam banyak hadis, antaranya hadis riwayat at-Tabarani, daripada Abdullah bin Salam bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Sebaik-baik wanita adalah wanita yang menyenangkanmu jika kamu melihatnya, mentaatimu jika kau menyuruhnya dan dapat menjaga dirinya dan hartamu ketika engkau tidak bersamanya.


KETIGA
Selalu mengingati Allah. Dalam sebuah hadis riwayat at-Tirmizi, bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Hendaklah kamu (para wanita) memperbanyak membaca tasbih, tahlil, taqdis dan hitunglah dengan ruas jari-jari kerana sesungguhnya mereka akan ditanya dan akan dijadikannya boleh berbicara. Janganlah kamu lalai sehingga melupakan rahmat Allah.

KEEMPAT
Solat malam. Dalam hadis riwayat Abu Daud daripada Abu Hurairah r.a dan Abu Said r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Sesiapa yang bangun tengah malam, kemudian membangunkan isterinya, lalu mereka melakukan solat berjemaah dua rakaat, maka mereka akan dimasukkan dalam golongan orang-orang yang banyak mengingati Allah.


KELIMA
Berbuat baik dan banyak bersedekah. Dalam sebuah hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi, Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Wahai semua wanita, bersedekahlah walaupun dari perhiasan kamu sekalian. Sesungguhnya kamu kelak paling banyak menjadi penghuni neraka. Demikianlah, wallahualam


Sumber: islamituindah

Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

Wednesday, October 31, 2012

Air Kosong/plain water memberi manfaat! :)

Assalamualaikum readers!

Pagi! Cepat, sebelum study ni, teringat nak share something. Everything pasal minum air. I love plain water! :) Minum air ketika perut kosong sewaktu bangun pagi sangat popular di Jepun. Kajian saintifik juga mendakwa ia terbukti berkesan untuk melegakan sakit perut, masalah buang air kecil, cirit-birit, pening kepala, loya dan muntah, masalah mata, sakit tekak dan membantu masalah kegemukan. :)



Hrmm! nikmatnye minum air kosong! :D


Tapi dengan syarat, selepas bangun dari tidur dan dengan tanpa memberus gigi minumlah air kosong dengan kuantiti 160ml sebanyak 4 kali. Kemudian, baru berus gigi dan membersihkan mulut tetapi jangan makan apa-apa selama 45 minit!

Tambah sikit, jangan minum air semasa sedang makan semua pun tahu kan? :]

Urm jap! Yang ni ramai tak ikut [sendiri pun =P but i tried] -------> Minum air selepas 15-30 minit selesai makan alright! Untuk minum, bagi teguk yang pertama je, biarkan air dalam mulut about 10 second then baru telan. Teguk kedua & seterusnya boleh minum terus ~ sebab air liur ada enzyme yang boleh membunuh kuman dalam pankreas, perut, & so on yang akan dibawa oleh air tegukan pertama. =]




"Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar 
akhirat, dunia akan mengejar kita" 


Ada 3 kategori manusia :- 
BERJAYA : Hari ini lebih baik daripada semalam 
TERPEDAYA : Hari ini sama seperti semalam 
CELAKA : Hari ini lebih teruk daripada semalam 

credit to Dr Fazilah Kamsah and googlebaikhati. :P

HArap DApat JAdi FOod TEchnologist YAng SUccess! ^^



see ya, insyaAllah.
P/S: Pray for me, always good in studies :')


Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)