Blogger Widgets
Hye Peeps! ^^V -Thanks dear FOLLOWERS/BLOGGERS/READERS εїз Whatever you do, FIGHTING !! =P

Tuesday, July 17, 2012

Ceritakan

Assalamualaikum Readers!

Belum apa-apa dah excited nak cerita pasal UiTM ni. Of course kena survey-survey bakal U kita. kehkeh. Takde la. Walaupun tak tawu pergi ke tak, saje nak info. =)

Terjah ! Nampak tak UiTM Shah Alam?


AS 226 Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Sains & Teknologi Makanan


Sinopsis program

Program empat  (4)  tahun  yang dijalankan di UiTM Shah Alam  ini menawarkan dua minor iaitu 
Keselamatan dan Kualiti Makanan, dan Perundangan Makanan Islam.  Kandungan kurikulum 
selaras dengan perkembangan terkini dalam bidang sains dan teknologi makanan yang merangkumi penggunaan pengetahuan seperti kimia makanan, pemprosesan makanan, kejuruteraan makanan, 
sensori dan perkembangan produk makanan, analisis makanan, sanitasi dan perundangan makanan serta aspek halal. Pelajar juga didedahkan kepada latihan industri di agensi kerajaan atau industri makanan sama ada di dalam atau luar negara selama 4 bulan.

Program ini juga menghasilkan graduan yang dapat memenuhi kehendak pasaran kerja, aspirasi 
negara, inovatif, serba boleh serta mempunyai kelebihan berdaya saing.  Ini dapat memangkinkan 
pembangunan industri makanan melalui penglibatan graduan Ijazah Sarjana Muda Sains dan 
Teknologi Makanan dalam sektor kerajaan dan swasta.
Graduan juga boleh melanjutkan pengajian mereka pada peringkat Ijazah Sarjana dan Doktor Falsafah untuk menjadi kumpulan profesional dalam bidang tersebut bagi memenuhi keperluan 
tenaga kerja semasa.
p/s: ada harapan jadi doktor ke?

Prospek Kerjaya
  • Pegawai Teknologi Makanan
  • Pegawai Kawalan Mutu Makanan
  • Pegawai Analisis Makanan
  • Pegawai Keselamatan Makanan
  • Pegawai Penyelidik
  • Pegawai Penguatkuasa Makanan Halal
  • Pegawai Pemasaran Makanan
  • Pegawai Pengeluaran Makanan
  • Eksekutif Penyelidikan dan Pembangunan Produk Makanan
  • Ahli Koporat
  • Usahawan
  • Perunding 
Alhamdulillah kos ni antara yang terbanyak kerjayanya berbanding kos lain di fakulti ni. :)

**sumber : Fakulti sains gunaan UiTM Shah Alam

Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

8 comments:

  1. wwahh,, untungg la dapat uitm ;) sy ex kmns ;) salam knl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal :) ouh..if sy tak dapat rayuan usm, pergi uitm ^.^

      Delete
  2. salam.. klu minta doktor, smbung la blajar lgi lpas tu, smpi dpt jdi doktor.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. InsyaAllah klau ade rezeki.. thanks :)

      Delete
  3. salam kak..ada tak course outline dia?

    ReplyDelete
  4. Salam kak. Klau asasi sains pointer minimum brpa ea?

    ReplyDelete

THANK YOU KOMEN SINI :]