Blogger Widgets
Hye Peeps! ^^V -Thanks dear FOLLOWERS/BLOGGERS/READERS εїз Whatever you do, FIGHTING !! =P

Tuesday, July 24, 2012

Share : LANGKAH MEMOHON PTPTN

Assalamualaikum my dear Readers..


Dah masuk Ramadan ke-4. Actually sekarang memang tengah busy sangat nak prepare untuk masuk Universiti nanti. Satu barang pun pun tak beli lagi. So apa yang busy? PTPTN yang menyerabutkan otak. Mula-mula konfius, tertanya-tanya nak buat apa ni ??? Ada jugak la insan baik hati dan penyayang kat FB tolong kitorang yang sesat jalan nih. Ok, jangan stress-stress.


Kalau ikutkan hati, taknak ambil loan ni.. Tapi kan, kalau boleh dapat result gempak giler kat Universiti nanti, tak payah la susah-susah bayar balik ye tak? Fikir-fikir balik, ambil ja. Procedure nya plak banyak.

Macam ni flow dia...

  • 1st sekali kena la ada kad SSPN yang berkaler biru tuh.
  • Bila dah ada benda tu,  pergi pulak kat bank, bukak akaun bank baru ikut Universiti yang nak masuk nanti. Ada BIMB, Muamalat, CIMB dan Public Bank. Nak tengok Universiti korang guna bank mana, KLIK SINI - Panel bank IPTA.
  • Bila dah buka akaun baru yang duit sikit lagi tuh, pergi kat BSN, cakap kat dia nak beli no pin PTPTN. Tak mahal. RM 5. Tak kisah la nak beli kat mesin ATM/kaunter.
  • Bila dah beli no tu, kena daftar online. kat sini--->  http://www.ptptn.gov.my/. Tapi tak boleh sahkan and send lagi time ni sebab dia bagi masa sebulan sebelum tarikh masuk Universiti. Korang save je dulu, nanti 16Ramadan ni send semua maklumat yang dah diisi.
  • Masa nak log in 1st time tu, tarikh dan masa ikut yang ada kat atas slip pembelian no pin and masukkan kata laluan. Masa nak isi, tahap pengajian letak Ijazah pertama sepenuh masa. Be careful, jangan kelam kabut.


 Itu jelah ilmu yang ada. Harap membantu kengkawan seperjuangan. :)

Allahumma solli 'ala Sayyidina Muhammad wa 'ala ali Sayyidina Muhammad


Thanks For Reading. Get me your feedback[s] below. :)

4 comments:

  1. ok,,tq awak...hehe,...sama la kita,,selamat jadi mahasiswi,,,

    ReplyDelete
  2. trimas kongsiii! kite tak tahu pape pon, mggu depan baru nak start buatt :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. My pleasure.. :]
      Alhamdulillah membantu.

      Delete

THANK YOU KOMEN SINI :]